Cases on Business-IT

Tegnap megjelent a Hungarian Business Case Society oldalán a Budapesti Corvinus Egyetem esettanulmány-alapú oktatásáról egy írás, amelyben összefoglalták, hogy a Vállalatgazdaságtan Intézet milyen programot dolgozott ki a diákok ráhangolására, és készségeinek fejlesztésére az esettanulmány területén.
Ezt az írást itt éritek el.

Természetesen mi is szívügyünknek érezzük az esettanulmányokat, de mi sem mutatja jobban a módszer jentősségét, mint az, hogy a világon sokfelé alkalmazzák, köztük kifejezetten neves egyetemeken is. De mitől olyan jó ez a módszer? Egy, a Stanford Egyetem újságában megjelent írás szerint az esettanulmányok nagyon fontos eszközei a diákok aktivizálásának. Egyes tudományterületeken már régóta bevett szokás a tanultak valódi példákon történő illusztrációja, és ezt vizsgálva az oktatók rávilágítottak arra, hogy ez a módszer kiemelten fejleszti a diákok problémamegoldó-, döntési-, valamint azon készségét, hogy hatékonyan rendezzék, és alkalmazzák az előadásokon hallott információkat, és elképzeléseket komplex döntési helyzetekben.

Így nem is csoda, hogy a Corvinus Egyetem ilyen jellegű képzései különös értéket képviselnek a felsőoktatásban.
De szerencsére nem csak a Vállalatgazdaságtan Intézet kínál az egyetem falai között ilyen kurzusokat, hanem az Informatika Intézet is szívesen alkalmazza az esettanulmányokat az oktatásban. A következőkben szeretnénk röviden bemutatni, hogy a világon sokfelé bevett – itthon egyelőre nem mindenfelé alkalmazott – esettanulmány-alapú oktatásból a gazdaságinformatikus hallgatók hogyan is vehetik ki a részüket.

Azon kívül, hogy – lévén a gazdaságinformatikus képzés is a Gazdálkodástudományi Kar palettáján szerepel – a gazdinfós hallgatók is rész vehetnek a “vállgazd piramisban”, az Informatika Intézet tárgyai között megtalálhatóak a külön nekik dedikált esettanulmány-alapú tárgyak is.

Ezen tárgyak struktúráját a következő ábra mutatja be:

Gazdaságinformatikus esettanulmányok

Gazdaságinformatikus esettanulmányok

Információmenedzsment: A II. évfolyamos gazdaságinformatikus hallgatók számára kötelező az Információmenedzsment című tárgy hallgatása, aminek gyakorlati részében a hallgatók megismerhetik az esetek elemzésének módszereit, a prezentációkészítés és előadás feladatait. Tartalmában pedig erősen épít a – szintén kötelező –  Vállalatgazdaságtan tárgy ismereteire.
Üzleti Informatika: A Gazdálkodástudományi Kar többi szakát látogató hallgatók tanulmányaik 4. félévében ismerkedhetnek meg az informatika üzleti oldali kihívásaival, erőteljesen gyakorlati megközelítésben, egy féléven keresztül végigvonuló esettanulmány feldolgozásával.
SolveIT verseny: Akik kedvet éreznek hozzá, azok a tavaszi félév második felében csapatosan megmérettethetik magukat a SolveIT esettanulmány versenyen. A verseny minden, legalább 2. évfolyamos hallgató részére nyitott.
Cases on Business-IT Management: (COBITM) A legalább III. évfolyamos hallgatók részére indul a részben angol nyelven futó Cases on Business IT Management kurzus, mely egy intenzív, munkás esettanulmány feldolgozó kurzus, és alapvetően az informatika és üzlet határterületét tárja fel. Hasonlóan a “vállgazdosok” Cases on International Business Strategy című tárgyához, a hallgatók itt is mindig valamilyen rosszul struktúrált vállalati problémával találják szemben magukat – ez esetben valamilyen IT vonatkozásban is.
APEX Corvinus esettanulmány verseny: A COBITM utolsó három hete szolgál egyben az APEX Global verseny egyetemi fordulójaként, melynek győztese május elején részt vehet a Szingapúrban megrendezendő nemzetközi versenyen.
APEX Global verseny felkészítő: Az APEX Corvinus esettanulmány verseny győztes csapatát egy fél éven át tartó felkészítő periódus várja, amelynek célja, hogy a képzésben mindaddig nem érintett, de a versenyen várható témaköröket a hallgatók elsajátítsák, illetve a fontosabb területek ismereteit készség szintre emeljék.

A Tao Consulting blog is ezen utolsó két lépcső alatt született meg, és akiket bővebben érdekel az APEX Global verseny felkészítő, az az Élménybeszámoló kategórián belül megtalálja, hogy a tavalyi évben pontosan miről is szólt a felkészítő. Az egész témakörhöz kapcsolódó folyamatosan frissülő információkat pedig az egyetem erre irányuló Facebook oldalán találhatnak az érdeklődők.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s